Baby,  Mama

De leukste sensomotorische activiteiten met een peuter

Nu het winter is, en ik zwanger ben, vind ik het heerlijk om binnen activiteiten met Jax te doen. Dit varieert van lekker puzzelen tot sensomotorische activiteiten die we aan tafel kunnen doen.

Wat is sensomotoriek en waarom is het belangrijk?

Sensomotoriek gaat over de interactie tussen je zintuigen (sensoriek) en bewegen (motoriek). Deze twee vaardigheden samen zorgen er bijvoorbeeld voor dat je een bal kunt vangen. De sensomotorische ontwikkeling is erg belangrijk voor kinderen omdat zij op deze manier hun eigen lichaam leren kennen. Via hun eigen lichaam leren zij weer de wereld om hen heen kennen.

Welke activiteiten stimuleren de sensomotorische ontwikkeling?

Eigenlijk zijn alle activiteiten waarbij de kids bezig zijn met hun zintuigen, sensomotorische activiteiten. Je kunt het heel makkelijk houden door te gaan kleien of vinger verven, maar je kunt het ook wat uitgebreider maken.

Zo vind Jax het bijvoorbeeld heerlijk om naast te kleien, ook te spelen met magisch zand. Dit kan ideaal binnen en geeft niet zoveel zooi als gewoon zand.

Spelen met scheerschuim (let op: geen scheergel) vindt Jax ook helemaal geweldig. Waar wij misschien denken, waar ben je zoet mee, speelt hij er zo een half uur mee. De textuur van scheerschuim voelt voor kinderen heerlijk aan en ze kunnen schrijven of tekenen in het schuim! Je kunt het extra leuk maken door bijvoorbeeld een kleurtje aan de scheerschuim toe te voegen.

Als je iets minder van rommel houdt kun je ook een grote bak vullen met bv rijst of havermout en hier in klein speelgoed verstoppen. Kinderen kunnen dan op ontdekking gaan en op zoek gaan naar hun speelgoed. Ik vul ook nog wel eens een klein bakje met water en laat Jax lekker kliederen met een lepeltje en kleine bakjes in de rijst. Zo krijgt de rijst weer een andere structuur en maakt het het spelen net weer iets anders.

Tot slot nog een leuke activiteit voor moeders die graag willen verven met hun kids maar niet van zooi houden! Pak een a4 vel papier en plaats hier een aantal klodders verf op. Stop dit vel papier vervolgens in een ziplock zakje (waar je normaal eten e.d. in vers houdt) en sluit deze af. Je kindje kan nu verven door middel van zijn vingers zonder dat hij vies wordt! Ideaaaaaaal.

Liefs,
S.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *