Geen categorie

Besnijden vanuit traditie en geloof, of niet besnijden?

Hoi lieve lezer,

Toen ik met een positieve test in mijn handen stond gingen er ongelofelijk veel vragen door mij heen. Vragen waar ik op dat moment geen antwoord op had. Een zo’n vraag was:

‘’Gaan wij Nova laten besnijden, ja of nee?’’

Besnijdenis

Ik heb begrepen dat minder dan 10% van de mannen in Nederland besneden is. Besnijdenis ook wel ‘circumcisie’ genoemd, ofwel het wegsnijden van de voorhuid van het mannelijke lid. In de Iraanse cultuur is dit een veel voorkomend fenomeen. Het is eerder vreemd wanneer een jongen niet besneden is.

Twee geloven op 1 kussen

Kev komt uit Hong Kong en is van oorsprong boeddhistisch. Ik ben zelf van Iraanse afkomst en ben volledig vrij gelaten in het wel of niet geloven. Gelukkig maar, want persoonlijk heb ik niets met het geloof. Van de boeddhistische cultuur merk je in ons huishouden eigenlijk niets. De Iraanse cultuur is wel sterker aanwezig. Bij mijn ouders thuis vieren wij Iraans nieuwjaar, de mannen zijn besneden en alles wordt gevierd met lekker eten (of dat nou een cultuur ding is weet ik niet ;-))

Met 14 weken zwangerschap had ik een pretecho om het geslacht van ons kindje te bepalen. Daarvoor hadden mijn partner en ik al vaker gesprekken gehad over de opvoeding en welke taal er thuis gesproken ging worden. We zaten vrijwel altijd op 1 lijn. Best bijzonder voor twee mensen uit twee totaal verschillende culturen.
Toen met 15 weken bekend werd dat ik in verwachting was van een jongetje kwamen er vanzelfsprekend discussiepunten omhoog, gingen wij Nova bijvoorbeeld wel of niet laten besnijden? Dit is ook vraag die mijn ouders mij stelden. Het is best een pittig onderwerp waar ik eigenlijk nog niet over na wilde denken.

Gemengde gevoelens

Ik kan niet goed uitleggen waarom, maar ik wilde Nova graag laten besnijden. Ik was niet anders gewend vanuit thuis en op dat moment vond ik dat dit er nou eenmaal bij hoorde. Kev was hier echt fel op tegen:

‘’Ik vind het echt belachelijk om mijn zoon opzettelijk pijn te doen. Als dit mis gaat is hij voor de rest van zijn leven getekend’’

Omdat ik mezelf daar totaal niet in kon vinden gaf ik vaak als tegenargument dat mijn neefjes allemaal besneden waren. Dit was  hartstikke goed verlopen. Zijn angst was voor mijn gevoel totaal niet terecht.

Toen mijn neefje op 22 juli 2016 geboren werd en 6 weken later mijn andere schoonzus ook beviel van een zoon besloten wij de besnijdenis tegelijk in te plannen. Kev was nog steeds niet voor. Hij zou veel steun hebben aan mijn broers. Mijn broers waren tenslotte bekend met deze ingreep. Met gemengde gevoelens stemde hij in om Nova te laten besnijden.

De eerste keer ziek

Onze eerste kerst als gezin samen, wat keek ik hier enorm naar uit! Ik zag ons al helemaal zitten rond de kerstboom. Mooie kleertjes aan, lekker eten en vooral gezellig samen zijn. Dit liep allemaal even wat anders. Nova kreeg 40 graden koorts, (hij was toen bijna drie maanden oud) kreeg haast geen lucht meer en was enorm verkouden. Toen hij bijna in elkaar stortte van ellende besloten wij naar de eerste hulp te gaan. Het ging echt niet goed met Nova.

Op het ziekenhuis werd hij onderzocht. Met een puffer werden wij terug naar huis gestuurd. Hij bleek last te hebben van zijn luchtwegen en zou wel eens astmatisch kunnen zijn.
Nu denk je misschien: ‘’Wat heeft dit te maken met de besnijdenis?’’  Dat leg ik je graag uit!

Grote impact

Door dit voorval ben ik gaan nadenken. Wilde ik Nova pijn zien hebben? Sommige dingen kun je niet voorkomen. Kindjes worden nou eenmaal ziek. Doorkomende tandjes, sprongetje, prikjes, de 6e ziekte of gewoon griep. Wilde ik hem opzettelijk pijn doen? Het bezoekje aan het ziekenhuis had een enorme impact op mij gemaakt. Eigenlijk vreemd als je hier over na gaat denken. Jarenlang had ik besnijdenissen (bij het mannelijke geslacht) niet meer dan normaal gevonden. Doordat Nova zo beroerd was begon ik echt te twijfelen of wij de juiste keuze hadden gemaakt. Bij twijfel nooit doen..
Mijn besluit stond vast. Ik wilde Nova absoluut niet laten besnijden.

Het was zo’n enorme opluchting om dit uit te spreken. Wekenlang had ik zitten twijfelen. Gesprekken gevoerd met Kev. Geprobeerd om hem te overtuigen dat het goed was om Nova te laten besnijden.  Informatie opgezocht over de risico’s, de kosten en nu was het eindelijk duidelijk: Nova zijn voorhuidje lieten we lekker zitten!

Durf te spreken

Inmiddels is mijn oudste neefje (bijna 12 maanden oud) besneden en gelukkig is alles goed verlopen. Ik heb begrip voor mensen die wel kiezen voor besnijdenis. De een kiest hiervoor omdat ze vinden dat het hygiënischer is. Er zijn ook ouders die hun zoon laten besnijden uit geloofsovertuiging. In verschillende culturen hoort het bij de cultuur om je voorhuid te laten verwijderen en hoor je pas bij de mannen wanneer dit gebeurd is.

Voor al het bovenstaande heb ik begrip. Mensen moeten vooral zelf een keuze maken. Het is een eeuwenoude traditie en gelukkig zijn hier tegenwoordige goede klinieken voor waarbij gespecialiseerde mensen de ingreep uitvoeren.

Kev en ik hebben hier ondanks ons meningsverschil altijd goed over kunnen spreken. Gelukkig zijn wij er samen uitgekomen en hebben we nu een keuze gemaakt waar we beide volledig achterstaan.

Mocht jij ook in een zelfde soort situatie zitten, probeer dan het gesprek op en eerlijk aan te gaan met je partner. Zolang je maar volledig achter je besluit staat. Het is in mijn ogen een heftige gebeurtenis. Deze ingreep zou enkel plaats mogen vinden van wanneer beide ouders hier achter staan. Verdiep je in deze ingreep en ga hierover in gesprek met een arts en blijf vooral niet met twijfels rondlopen!

Thanks voor het meelezen!

-x-
San

5 Reacties

 • Guner

  Het lieverd,

  Ik begrijp volkomen jou punt en wil jou ook absoluut niet hierover voordelen maar vergeet niet dat in ons cultuur ( Islam) dit wel moet ! Je kind zien pijnlijden of ziek zien is absoluut niet leuk. Niet alleen bij kind is dit niet leuk maar bij je alle dierbaren. Ik was zelf bij de besnijdenis van mijn neefje toen hij 2 jaar was en zag hie pijn hij had . Niet alleen die dag maar als ik me niet vergis had hij 3 weken lang napijn ervan. Vondt het zo zielig voor hem en had zelf ook pijn van binnen omdat ik hem.zo zag. Nu dat ik zelf een baby biy heb ben ik nog niet van gedachtw veranderd omdat ik niets andees vanuit thuus heb meegekregen dat alle jongens in ins cultuur besbijden moeten worden. Maar hoe eerder je baby besnijden wordt hoe mindee hij het van lijd en van herinnerd.. mijn kleintje is nu bijna 7 maanden oud en is helaas nog niet besneden maar we zijn het van plan om zo snel mogelijk te doen zodat ik hem niet pijn zie lijden. Babies merken niets van en voelen ook niets van. Het idee dat het verkeerd kan gaan denk ik niet aan. Als ALLAH wilt dat hij levenslang getekend is met dit dan is het maar zo… maar heb volkomend vertrouwen in ALLAH en uiteraard aan de artsen die mijn baby boy gaan besnijden.

  • Simon

   Ik zou je aanraden je meer erin te verdiepen. Kinderen voelen wel degelijk pijn en het geheel heeft veel meer gevolgen dan je denkt. http://www.yourwholebay.org.
   Dit is wat de Nederlandse arsten vereniging over jongensbesnijdenis schrijft:

   “De KNMG ziet niet-therapeutische circumcisie bij minderjarigen (jongensbesnijdenis) als een schending van de integriteit van het lichaam. Dit grondwettelijk vastgelegde recht beschermt mensen tegen ongewilde ingrepen in of aan het lichaam. Volgens de KNMG mogen minderjarigen alleen blootgesteld worden aan medische handelingen als er sprake is van ziekte of afwijkingen, of als overtuigend aangetoond kan worden dat de ingreep in het belang is van het kind, zoals bij vaccinaties. Het zonder medische reden chirurgisch verwijderen van de voorhuid bij jongens is schadelijk en een ernstige schending van fundamentele kinderrechten, stelt de KNMG in haar standpunt Niet-therapeutische circumcisie bij minderjarige jongens. De KNMG roept artsen op om jongensbesnijdenis te ontmoedigen en ouders die de ingreep overwegen actief en indringend op de hoogte te brengen van het ontbreken van medische voordelen en het gevaar van complicaties.

   Complicaties

   Besnijdenis kent, anders dan vaak wordt gedacht, ook risico’s op complicaties. Met name bloedingen, infecties, plasbuisvernauwingen komen regelmatig voor. Ook sterfgevallen zijn gerapporteerd. Op latere leeftijd ontwikkelen besneden mannen veel vaker seksuele problemen.”

  • Sanaz

   Lieve Guner, Bedankt voor je reactie. Ik ben blij om te lezen dat jij volledig achter je keuze staat. Dit is tenslotte het belangrijkste. Het is mooi wanneer mensen zich zo kunnen vinden in een geloof. Ik hoop dat de besnijdenis van jullie kleine man goed zal verlopen. Warme lieve groet, Sanaz

 • Simon

  Als ik dit lees is het alsof je het over een volwassen man hebt die zelf beslist: ” In verschillende culturen hoort het bij de cultuur om je voorhuid te laten verwijderen en hoor je pas bij de mannen wanneer dit gebeurd is.” En
  “Mensen moeten vooral zelf een keuze maken. Het is een eeuwenoude traditie en gelukkig zijn hier tegenwoordige goede klinieken voor waarbij gespecialiseerde mensen de ingreep uitvoeren.”
  Inderdaad mensen moet zelf een keuze maken en dat NIET voor een ander doen. Dat gebeurt echter wel, ouders kiezen voor het kind en wat mij betreft hebben ze dat recht niet!
  Het is inderdaad een hele ingrijpende gebeurtenis die je leven gaat bepalen, je seksleven zal niet meer hetzelfde zijn.
  Het is een schande dat ouders dat in Nederland een kind aan mogen doen, ik heb geen enkel begrip daarvoor.
  Als je zoon 18 is moet hij daar zelf over kunnen beslissen. In veel gevallen heeft hij die keuzevrijheid niet meer. Als het om religieuse redenen is gebeurt en hij wil zonder geloof of anders geloven dan is hij toch gebrandmerkt met het geloof van zijn ouders. Waar is de vrijheid van religie dan? Je zoon heeft geluk met jouw als moeder, maar kinderen zouden daar niet afhankelijk van moeten zijn en door de wet beschermd moeten worden.
  Een leerzame site is dit http://www.yourwholebaby.org

  • Sanaz

   Beste Simon,

   Ik wil je graag bedanken voor het lezen van mijn blog en voor je uitgebreide reactie. Mooi dat jij zo opkomt voor dit onderwerp! Fijne avond, Warme groet Sanaz

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *