Geen categorie

Hoe overleef je de eerste tandjes van je kleintje?

Na weken, maanden of misschien pas na een jaar, ieder kindje krijgt tandjes. En waar de een er ontzettend veel last van heeft, doorstaat de ander het alsof er niks aan de hand is.

Ook bij Jax zijn de eerste 4 tanden een feit. Van de een op de andere dag zaten er 2 puntjes, onder in z’n mondje. En na nog geen 2 dagen waren ze door het tandvlees heen. En dus heb ik nu een baby van nog geen 6 maanden met ondertussen 4 tandjes.

Hoewel de meeste sites spreken over koorts, spuitluiers en een jengelig kind was er hier van de eerste twee geen sprake. Jax was wel wat aanhankelijker en drammeriger dan normaal maar het waren voor mij geen duidelijke symptomen van tandjes.

Tips

Over de symptomen en het herkennen van het doorkomen van tandjes, kan ik dus ook weinig vertellen. Wat ik jullie wel kan mee geven zijn wat tips om de pijn van je kleintje te verlichten. Want ja, het doorkomen van tandjes is geen pretje (denk maar eens aan die verstandskiezen..).

– Chamodent: Mijn moeder zweerde vroeger al bij dit spul van VSM, en ook ik heb het altijd thuis liggen. Als ik het idee heb dat er weer tandjes door komen, druppel ik wat in Jax zijn mond. Al vrij snel wordt hij rustig en met grote regelmaat valt hij meteen in slaap.

– Bijtspeelgoed: Tegenwoordig zijn er veel houten bijtringen in de verkoop. Ik merk dat dit voor Jax zijn tandjes geen verlichting geeft. De rubberen bijtringen, die je ook kunt koelen in de koelkast, bieden wel uitkomst. Jax vindt het heerlijk om ergens op te sabbelen en bijten.  Ik heb dus altijd bijtspeelgoed in mijn tas zitten!

– Gekoelde speen: Deze tip kreeg ik van gastblogger Sanaz. Leg de speen van je kleintje, met een nat keukenpapiertje, 15 min in de vriezer. Het papier kun je er na de 15 min makkelijk af halen & de speen is gekoeld. Dit bied verlichting van de pijn & geeft voldoening aan de zuigbehoefte.

– Zetpil: Wanneer ik merk dat Jax echt last heeft van zijn doorkomende tandjes, dan geef ik hem een zetpil. Vrijwel meteen begint dit te werken en krijgt hij rust. Zeker wanneer je kleintje er in de nacht last van heeft, kan een zetpil de uitkomst bieden.

Hebben jullie nog goeie tips voor doorkomende tandjes? Jax heeft er nog aardig wat te gaan namelijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *