Baby

De zoektocht naar de juiste voeding voor Jax

Dat Jax koemelkallergie heeft, is bij de meeste van jullie waarschijnlijk wel bekend. Tot voor kort hadden de artsen het echter nog niet erkend. Maar daar kwam vorige maand eindelijk verandering in. 

Een lekker baby koekje

Zonder na te denken heb ik Jax vorige maand een koekje gegeven. Een baby koekje wel te verstaan, met koemelk erin. Al vrij snel na het koekje werd Jax huilerig, zeg maar gerust schreeuwerig, en zat hij onder de eczeem. Pas die avond, toen Jax in bed lag, ging het lampje branden.. hij kan echt niet tegen koemelk. Alhoewel ik dit natuurlijk al maanden zeg, werd het nu echt voor mij duidelijk. Mijn kind heeft koemelkallergie, ook al willen de artsen dit niet toegeven.

De zoektocht

Maar toen begon de zoektocht eigenlijk pas. De Pepti waar Jax al maanden goed op reageert, deed ineens zijn werking niet meer. Alsof de koemelk uit het koekje een knop in zijn lichaam heeft omgezet. Ik had een huilerig, aanhankelijk kindje wat onder de eczeem zat. En dus ben ik op eigen initiatief met Nutramigen begonnen. Nutramigen is een koemelkvrije voeding waarbij de eiwitten nog kleiner zijn opgeknipt. Zo is de kans op een reactie van het lichaam nog kleiner dan bij bijvoorbeeld Pepti. En ja hoor, na 1 flesje merkte ik al verschil. Jax was rustig en viel uit zichzelf in slaap. Waar we hem normaal zo’n 3 a 4 x een speen aan moeten bieden, was het nu geen worsteling meer. Hij heeft ontzettend veel rust in zijn lichaampje.
Omdat ik zoveel verschil merkte met de Nutramigen, heb ik de kinderarts opgebeld. Zij begreep mijn verhaal en schreef zonder pardon deze voeding voor.

Streng dieet

Twee weken na de start van deze voeding, zijn Jax en ik op controle geweest bij de kinderarts. En daar kwam dan eindelijk het verlossende woord: Jax heeft inderdaad koemelkallergie. Na alle symptomen, een provocatietest & mijn verhalen was ze het met mij eens! Wat een opluchting. Maar met deze opluchting kwam er ook gelijk een last mee. Een kindje met koemelkallergie mag namelijk een hele hoop dingen niet. Babyvoeding uit potjes kunnen zelfs koemelk bevatten. Het is voor ons dus nu opletten geblazen. Hoewel ik de meeste voeding zelf maak, gebeurd het ook wel eens dat ik een potje haal. Ieder etiketje wordt nu grondig gelezen.
Om de koemelkallergie onder de duim te houden, mag Jax tot 1 jaar absoluut geen koemelk. Dit betekent in het kort: koemelkeiwitvrij brood & soja yoghurt. Gelukkig is tegenwoordig ontzettend veel te verkrijgen in de supermarkten zelf.

Jax reageert hartstikke goed op de Nutramigen, soja yoghurt & het brood. Ik heb een tevreden, rustig kindje wat zich ontzettend snel ontwikkeld.

Happy kid, happy mom.

Wat zijn jullie ervaringen met koemelkallergie?

Liefs,
S.

2 Reacties

  • Bo Van Houtven

    Oh lieverd been there done that! ? laat me niet aan die periode terug denken… Ons ventje was amper 10 weken en had al 9 voedingen georobeerd. Telkens die darmpjes weer laten wennen aan een nieuwe voeding. Het was een echte hel zowel voor ons als voor Jaxx want als ouder wil je alles doen om je kind te helpen maar niets hielp… Tot we zelf hebben beslist om op Althera (Nestle) over te stappen en daar is hij nog steeds goed mee.
    Veel succes verder nog lieverds.
    Liefs van ons ?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *