Mama

Een televisie op de kamer van je kleuter

Gisteravond heb ik, onbedoeld, een grote discussie doen oplaaien in een Facebook groep. Het ging er namelijk om dat een kleuter van 5 jaar oud een televisie op zijn eigen kamer had. Nou ben ik van mening dat dat niet nodig is, maar merendeel van de moeders gaf toe dat ook hun kind een eigen tv heeft. 

Ook ik moet bekennen dat Jax wel eens baby tv heeft gekeken. Hoe ouder hij wordt, hoe meer interesse hij krijgt in de bewegende beelden van de tv. Wanneer hij beneden op zijn boxkleed ligt, en de tv staat aan, verdraait hij nog net zijn nekje niet om mee te kijken. Het is ook niet te voorkomen. Zeker nu Jax wat meer wakker is overdag, krijgt hij ook gewoon wat meer mee van de televisie die aanstaat.

Ik ben ook absoluut niet tegen een filmpje op een regenachtige dag, lekker samen op de bank. In tegenstelling zelfs, ik kan me er nu al op verheugen dat ik met Jax onder een dekentje kan kruipen om zo nu en dan een film te kijken. Ook een spelletje op de Ipad of telefoon moet kunnen, het is nou eenmaal iets van deze tijd. Steeds meer scholen schaffen dan ook Ipads aan om kinderen op te laten leren.

Maar waar trek ik dan de lijn? Ik denk dat de lijn bij mij dus ligt in het feit dat Jax geen televisie krijgt op zijn kamer. Nu niet, over 5 jaar niet en zelfs over 10 jaar niet. Daarna kijken we wel weer verder. Ik vind het niet nodig dat  mijn zoontje zich verstopt op zijn kamer om televisie te kijken. Ik vind het belangrijk dat Jax zichzelf leert vermaken, lekker buiten speelt en zich sociaal goed ontwikkeld.
Of een kind met een tv op zijn kamer dat dan niet doet? Ik weet het niet, onderzoeken wijzen nog steeds geen concrete verbanden aan. Ik zal dus ook niet zeggen dat een televisie op de kamer van je kleuter een slecht idee is. Voor ieder kind zal dit anders zijn, de ene heeft er misschien baat bij.

Ik ben erg benieuwd waar de lijn wat betreft tv kijken voor jullie ligt? Heeft jullie kindje wel eens tv gekeken en/of een tv op zijn eigen kamer? 

Liefs,
S.

Zo raak je nooit uitgelezen:

De leukste sensomotorische activiteiten met een pe... Nu het winter is, en ik zwanger ben, vind ik het heerlijk om binnen activiteiten met Jax te doen. Dit varieert van lekker puzzelen tot sensomotorisch...
Twinupdate: 28 weken zwanger van de beebjes. Wauw wat vliegt de tijd! Iedere week denk ik weer, ik ga jullie een update geven over de zwangerschap.. En hier is dan de eerste, met 28 weken haha! ...
Hoera, wij zijn zwanger van een tweeling! Afgelopen weekend deelde ik op social media met jullie dat wij in verwachting zijn van twins! Hoe leuk is dat? Omdat ik meteen overladen werd met ...
Ik ga op vakantie en ik neem mee.. Over iets minder dan een week is het dan eindelijk zo ver, ik ga op vakantie met Jax. Dit wordt Jax zijn eerste keer naar het buitenland en ik vind he...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *