zesde ziekte
Baby

Het eerste virus van Jax: de zesde ziekte

Vorige week zaterdag was het dan zover: het eerste virus van Jax. Wat begon als een gewone koorts eindigde zondagmiddag op de huisartsenpraktijk in het ziekenhuis.

Koorts

Vorige week zaterdag waren we gezellig met z’n drietjes uit eten bij L’elefante Bianco in Laren. Een afsluiter van een drukke week van Michael & mijn ongezonde tour. Terwijl we onze pizza zaten te eten werd Jax wat jengelig en haalde ik hem uit de kinderwagen. Hij gloeide!! Eenmaal thuis heb ik zijn koorts opgemeten: Jax had 39 graden koorts. Uit het niets, in de middag had hij nog heerlijk liggen spelen. Zo nuchter als ik ben, heb ik zijn kleding uit gedaan en hem een zetpil gegeven. Voor de zekerheid ben ik wel met Jax op bed gaan liggen om hem goed in de gaten te kunnen houden. Om 2300 kreeg Jax zoals gewoonlijk zijn fles en leek de koorts alweer wat gezakt te zijn. Dus hup zijn eigen bed in en morgen zien we wel weer verder.

Zondagochtend om een uurtje of 10 hebben Michael en ik Jax samen in bad gedaan. Michael heeft hem aangekleed en samen wilde we Jax op bed gaan leggen. Ik schrok, Jax zat helemaal onder de rode vlekken. Jax heeft al last van eczeem maar dit was zo rood dat we er echt van schrokken, ondanks dat de koorts weg was. Ik twijfelde niet en belde de huisartsenpost. Omdat Jax nog jong is nemen zij geen risico en moesten we langs komen.

De huisartsenpost

Daar zaten we dan, terwijl het buiten lekker weer was, zo’n anderhalf uur te wachten in het ziekenhuis. Eenmaal aan de beurt bleek dat Jax zijn koorts weer was gestegen naar 38,2. De huisarts vond het lijken op de 6e ziekte maar wou toch even overleggen met de kinderarts (altijd even spannend). Gelukkig bleek er niet meer aan de hand te zijn dan de 6e ziekte. Even 2 dagen zetpilletjes geven en vooral goed uitzieken. Meer is er niet aan te doen. Ikzelf had nog niet eerder van de 6e ziekte gehoord. Ja wel eens van horen zeggen maar ik had geen idee wat het inhield. Daarom onderstaande uitleg nog even:

De zesde ziekte is een besmettelijke infectieziekte die wordt veroorzaakt door een virus. Bij de zesde ziekte ontstaan vlekjes en bultjes, met name in het gezicht en op de romp. Voornamelijk kinderen krijgen de zesde ziekte. – RIVM

De rode vlekjes
Jax had er zelf gelukkig weinig last van.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Inmiddels is Jax weer beter en zijn de vlekjes bijna verdwenen.

Hebben jullie weleens van de zesde ziekte gehoord? 

Liefs,
S.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *