Baby

Help, heb ik een huilbaby?

Iedere baby huilt, en de een nou net even wat meer dan de ander. Daarin is Jax dan ook niet anders dan andere baby’s. Helaas heeft Jax de afgelopen weken nogal vaak flinke huilbuien, of nou ja huildagen. Maar maakt dit van hem dan ook gelijk een huilbaby?

Huilbaby

Jax heeft zo zijn momenten waarop hij ontzettend kan krijsen en niet in zijn doen is. Al snel denk ik dan dat hij een huilbaby is en weet ik niet meer wat ik moet doen. Maar is dit ook zo? Nee zeker niet, een huilbaby is een baby die meer dan drie uur per dag, drie dagen per week en al langer dan drie weken lang huilt. Vaak huilen deze baby’s ook maar op een toon en kun je geen onderscheid maken in waarom ze huilen. Bij Jax kun je heel goed horen wanneer hij huilt als hij honger heeft of dat hij pijn heeft.

Wist ik dan ook meteen waarom Jax huilde? Nee het heeft zeker 6 weken geduurd voordat ik doorhad waarom Jax huilde. En nog steeds zijn er momenten dat ik het even niet meer weet. Vaak is dit als Jax al meerdere dagen huilerig is en ik zelf niet meer lekker in mijn vel zit. Ik heb dan het idee dat Jax alleen maar huilt en zie even door de bomen het bos niet meer.

Wat te doen als je baby huilt?

Wanneer Jax begint te huilen ga ik eerst na of hij misschien honger heeft. Ondertussen komt Jax om de 3 a 4 uur voor voeding en kan ik dus snel nagaan of hij honger heeft. Als dit niet het geval is bekijk ik of hij krampjes heeft of een volle luier. Daarna is het tijd om te kijken of hij misschien moe is. Jax, net als iedere baby, geeft het aan als hij moe is door in zijn oogjes te wrijven of te gapen. Als dit het geval is baker ik hem in en leg ik hem op zijn eigen bedje. Er zijn genoeg dagen dat geen van dit allen aan de hand is en dat Jax gewoon graag bij me wilt zijn. Jax is immers te vroeg geboren en heeft veel geborgenheid nodig. In het begin heb ik dan ook dagenlang met Jax in mijn armen gelegen en kon ik niet veel anders dan hem knuffelen. Er zijn genoeg moeders die dan denken: ja maar een kindje moet toch leren alleen te zijn. In mijn ogen MOET een baby helemaal niks. Ze zijn van de warme baarmoeder in een grote kille wereld gekomen en moeten daar ontzettend aan wennen. Er zijn dus nog steeds dagen dat ik veel met Jax in mijn armen loop, als ik het gevoel heb dat hij dit nodig heeft.

Sprongetjes

Eens in de zoveel weken heeft iedere baby zijn sprongetje. In deze periode zijn baby’s vaak erg huilerig en willen ze veel bij mama zijn. Dit is ontzettend logisch want zijn hele wereld staat op zijn kop. Als je baby dus ineens veel huilt en bij  je wilt zijn, kan het ook zijn dat hij in zijn sprongetje zit. Wil je weten wat sprongetjes precies zijn en of je baby er een heeft? Kijk dan eens op http://www.oeiikgroei.nl.

Zorg goed voor jezelf

Als moeder zijnde is het ontzettend belangrijk om goed voor jezelf te zorgen. Naast moeder ben je namelijk ook nog gewoon jezelf. En wanneer jij niet goed in je vel zit, zal je baby dit ook aanvoelen. Als Jax weer eens een paar huildagen heeft schakel ik daarom ook vaak mijn moeder of schoonmoeder in. Zij passen dan een paar uurtjes, of soms zelfs een hele dag, op Jax zodat ik even mijn hoofd vrij kan maken. Ik ga dan naar de stad of slaap gewoon een paar uurtjes bij. Als ik dan weer thuis kom met Jax kan ik er weer vol goede moed tegen aan. Ik merk dan ook gelijk dat Jax een stuk rustiger is en dat ik weer meer kan hebben.

Wil je weten of jij een huilbaby hebt of zie je het even niet meer zitten? Bel dan altijd het consultatiebureau, zij kunnen je verder helpen!

Liefs,
S.

 

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *