Mama,  Zwangerschap

Mijn bevallingsverhaal; deel 2

In het vorige deel van mijn verhaal heb ik jullie verteld dat ik ben ingeleid en hoe mijn weeën zijn begonnen. In dit deel zal ik het vervolg van mijn bevalling vertellen en hoe ik dit heb ervaren.

De ruggenprik

Rond een uur of 12 werden de weeën zo heftig dat ik om een ruggenprik heb gevraagd. Ik lag nog in bad maar dit kon de pijn niet meer verzachten, het was echt tijd voor verdoving. Ondertussen zat ik op 5 cm ontsluiting en mocht ik door naar de anesthesie kamer. Ik heb er nooit bij stil gestaan dat je dan dus met weeën, op een ziekenhuisbed, door het ziekenhuis wordt gereden. Ik voelde me tamelijk opgelaten, erg fris zag ik er waarschijnlijk niet uit. Ook werden de weeën als maar pijnlijker waardoor ik het bijna uitschreeuwde van de pijn. Zie je het voor je, een vrouw die schreeuwend door het ziekenhuis wordt gereden?

Toen de ruggenprik eenmaal geplaatst werd, en ik een 2e shot kreeg toegediend, werden de weeën weer dragelijk. Ik was voor het eerst in mijn leven high, ook leuk om eens mee te maken. Van de ruggenprik zelf heb ik vrij weinig gevoeld, er werd een verdovend middel toegebracht voordat ze de ruggenprik zelf plaatste. Toen de gynaecoloog kwam kijken hoeveel cm ontsluiting ik had, zat ik al op 10 cm. Snel werd alles klaar gemaakt om me naar de verloskamers terug te rijden, ik had namelijk al persdrang.

De bevalling

Terug op de verloskamer bleek het hartje van Jax minder snel te kloppen. Hij kreeg hiervoor medicatie toegediend en het persen moest nog even wachten. Het verdovende middel van de ruggenprik werd ook terug gebracht zodat mijn weeën weer toe konden nemen (ik voelde me nou net zo lekker..). Na dik anderhalf uur kon ik het persen écht niet meer tegen houden en heb ik gesmeekt of ik mocht beginnen. Jax leek het ook weer aan te kunnen (zijn hartslag was goed) en dus mocht ik om half 5 beginnen met persen. Helaas ging het hartje van Jax al snel weer minder snel kloppen en dus moest ik weer wachten. Dit is echt het heftigste & langste half uur van mijn leven geweest. Eindelijk om tien voor half 6 mocht ik weer verder en is Jax om 17:39 geboren.

Mijn ervaring

Ondanks dat ik zo goed was voorbereid, had ik me niet kunnen voorstellen hoe de bevalling zou zijn. Ik mag zeker niet klagen, ik ben al met al maar 7 uurtjes bezig geweest. Mijn lichaam heeft zich alleen niet zelf klaar kunnen maken, net als Jax dat niet heeft gekund. Het is met wee opwekkers gestart en dus hebben zowel Jax als mijn lichaam een klap gekregen. Doordat de bevalling zo snel is gegaan, waren de weeën ook ontzettend heftig (al zullen ze dit bij een gewone bevalling ook zijn).

Tussen de weeën door heb ik dan ook meerdere malen geroepen dat ik dit nooit weer zou doen. Ook heb ik aan mijn moeder gevraagd (of nou ja, geschreeuwd) waarom zij in godsnaam 3 kinderen heeft gekregen. Ik zweerde erbij dat ik het er bij eentje zou laten! Ook toen Jax geboren was, was mijn gedachte hierover nog hetzelfde; ik zou dit nooit weer doen.

Nu, 2 maanden later, heb ik het hele proces verwerkt. Ja de bevalling is heftig & pijnlijk, maar het is het dubbel en dwars waard. De liefde die ik krijg van Jax is onbetaalbaar en alle pijn & depressieve gevoelens tijdens de zwangerschap meer dan waard.

Liefs,
S.  

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *