Zwangerschap

Natuurlijk bevallen door middel van hypnobirthing

Steeds vaker wordt er in de media gesproken over hypnobirthing. Beroemdheden als Kim Kotter en Doutzen Kroes hebben al van deze zelfhypnose methode gebruik gemaakt. Maar wat is hypnobirthing nou eigenlijk en past dit bij jou?

Wat is hypnobirthing?

Het woord hypnobirthing betekent ‘hypnose voor bevallen’ (Rusken, 2016). Hypnose is het bezig zijn met je innerlijke gedachten, terwijl de buitenwereld afgesloten lijkt te zijn. Volgens deze methode is hypnose erg ontspannend en kan het je helpen om angsten en zorgen te overwinnen. Het is een feit dat ontspanning erg bevorderend werkt bij de bevalling.

In Nederland zijn er verschillende manieren om de methode hypnobirthing te volgen. Er zijn meerdere cursussen te volgen door het hele land, maar er zijn ook boeken geschreven. Ik zelf heb gekozen om het boek Bevallen met hypnobirthing van Helianthe Rusken te lezen. Ik vond de cursussen die ik vond op internet nogal duur en had het idee dat een boek ook wel volstond.

Wat is hypnobirthing voor mij?

Wat mij aansprak in deze methode is dat de partners overal bij betrokken worden. Wanneer je een cursus gaat volgen, doe je dit samen. Zo heb je tijdens je bevalling nog iemand aan je zijde staan die je kan helpen met de ademhalings- en hypnosetechnieken. In het boek is er voor de partners bij elk hoofdstuk een apart stukje geschreven, zo hoeven zij niet het hele boek ook nog eens te lezen.
Daarnaast wordt er in deze methode geprobeerd alles positief te benaderen. Zoals ondertussen geen geheim meer is, heb ik mijn zwangerschap niet altijd positief ervaren. Door dit boek ben ik wel gaan leren kijken naar de positieve dingen in deze ervaring. Zo ervaar ik mijn zwangerschap nu een stuk lichter en kijk ik ook op een positieve manier uit naar de bevalling & alles daarna.
In het boek wordt er ook gesproken over de bevalling zelf, wat ik als erg fijn heb ervaren. Ze bespreken hoe je de technieken die je hebt geleerd, toe kunt passen tijdens de weeën. Ook bespreken ze verschillende houdingen voor tijdens de bevalling en leggen ze uit wat deze houdingen doen.

Past hypnobirthing bij jou?

Ik denk dat je na het lezen van dit artikel, al een goede inschatting kan maken of hypnobirthing bij jou past. Het is een methode waarbij men altijd van het positieve uit gaat. Ik moet hierbij wel vermelden dat het boek wat ik heb gelezen, soms erg zweverig kan zijn. Hier moet je door heen kunnen lezen. In de methode wordt je ook meerdere malen aangemoedigd om alle technieken zo aan te passen zodat ze bij jou passen.
Ik denk dat hypnobirthing bij jou past wanneer je:

  • Positieve handvatten nodig hebt voor tijdens de weeën en de bevalling.
  • Meer wilt leren over houdingen tijdens de bevalling & welke uitwerking deze hebben.
  • Je samen met je partner de bevalling wilt beleven als een positieve ervaring.

Ik kan helaas nog niet mededelen of deze methode mij ook daadwerkelijk heeft geholpen tijdens de bevalling. Ik hou jullie hier zeker van op de hoogte wanneer mijn bevalling heeft plaats gevonden!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *