Zwangerschap

Striae; hoe ontstaat dit en kun je het voorkomen?

unnamed-13Bijna iedere zwangere vrouw heeft hier wel eens van gehoord; striae. Toch krijgt niet iedere zwangere hier mee te maken. In deze blog zal ik je uitleggen wat striae is, hoe het ontstaat en hoe het voorkomen kan worden. 

Striae of striemen zijn lijnvormige huidafwijkingen die ontstaan wanneer het onderhuids bindweefsel uit elkaar getrokken wordt door snelle groei van het lichaamsdeel in kwestie. (www.huidinfo.nl)

Doordat je buik tijdens de zwangerschap zo ongelooflijk snel groeit, kunnen de onderste lagen van je huid scheuren. Dit levert dan roze tot paarse strepen op die later zullen veranderen in witte littekens. Striae komt niet alleen bij zwangere vrouwen voor, ook veel pubers die in de pubertijd een groeispurt maken kunnen met striae te maken krijgen. Zo heb ik in mijn pubertijd ineens heupen gekregen die nu gesierd zijn met striae.

Kan striae voorkomen worden?

Nee, helaas kan striae niet voorkomen worden. Striae is deels genetisch bepaald en daar kun je niks aan veranderen. Als jouw bindweefsel minder elastisch is dan normaal dan heb je meer kan op striemen. Toch kun je wel het een en ander doen om de striemen te beperken.

  • Smeren: Er bestaan veel verschillende crèmes op de markt speciaal voor zwangere vrouwen. Hoewel veel cremes beweren striae tegen te gaan, zullen ze dit niet kunnen waar maken. Wel helpt het smeren om jeuk te voorkomen en je huid gehydrateerd te houden. Ik zelf gebruik de buikbalsem van de Etos. Deze smeert fijn uit en blijft niet lang vet. Vergeet naast je buik ook je billen en borsten niet in te smeren.
  • Gezonde voeding: een gezond voedingspatroon geeft je niet alleen energie maar zorgt er ook voor dat je huid soepel blijft. Drink veel water en eet genoeg groenten en fruit.
  • Bloedcirculatie: Door afwisselend koud en warme douches te nemen, stimuleer je je bloedcirculatie. Dit zou kunnen bijdragen aan de soepelheid en elasticiteit van je huid.
Kan striae worden verwijderd?

Nee, striemen zul je nooit helemaal kunnen verwijderen. Wel zijn er methodes waarvan beweerd wordt dat ze de striemen zullen verminderen.

  • Volgens Cosmique Totale, is de Ematrix de enige klinisch bewezen methode om striemen te verminderen. Door middel van piepkleine gaatjes in de huid wordt er een wondgenezing in de striemen gespoten. Deze wondgenezing zou er voor zorgen dat de striemen minder zichtbaar zouden zijn. Het is een dure behandeling die meerdere malen nodig is om het gewenste resultaat te behalen.
  • Tegenwoordig zijn er ook veel bedrijven die laserbehandelingen aanbieden, ook hiervan is de uitkomst; striemen zullen nooit helemaal verdwijnen. Behandelingen zullen hoogstens de striemen minder zichtbaar maken.

Ik denk dat het het beste is als vrouwen zich minder gaan schamen voor hun striae. Of het nou door zwangerschap, sporten of de pubertijd komt; je hebt die strepen verdiend. De tijgerstrepen, zoals ze ook wel worden genoemd, maken je wie je bent. Het is niks om je voor te schamen of onzeker over te zijn!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *