Nesteldrang, white interior
Zwangerschap

De zo veel genoemde nesteldrang slaat nu toch echt toe!

Wanneer je je zwangerschap van week tot week volgt op ’t internet, heb je vast wel gehoord van nesteldrang. Niet iedere zwangere vrouw krijgt er mee te maken en hij is niet bij iedereen even ‘erg’. Maar wat is nesteldrang nou eigenlijk en hoe ervaar ik dit?

Wat is nesteldrang?

Bij nesteldrang krijg je de neiging om je eigen omgeving helemaal babyproof te maken. Dit kan zich uiten in een schoonmaak-, opruim- en/of koopwoede. Hoewel nesteldrang nooit wetenschappelijk is bewezen, krijgen veel vrouwen hier in het derde trimester toch mee te maken. Volgens verschillende bronnen zou nesteldrang natuurlijk bepaald zijn. Het zou te maken hebben met het feit dat je alles vanuit de natuur helemaal klaar wilt maken voor de baby. Wanneer je huis en jij niet babyproof zijn, lijdt dit namelijk af van de bevalling en de kraamtijd.

Hoe ervaar ik dit?

Ook ik ben helaas niet ontkomen aan het fenomeen nesteldrang. Sterker nog; het is meer aanwezig dan ik had verwacht. Ik haal de meest gekke ideeën in mijn hoofd, en hoewel Michael het schoonmaken niet erg vindt, verklaart hij me ook vaak genoeg voor gek.

  • Het liefst zou ik alle muren in huis opnieuw verven, wit natuurlijk. Kleine kanttekening; we wonen nog geen half jaar in dit huis, waarbij we alles opnieuw hebben geschilderd. Toch zie ik op elke muur wel een vlekje wat ik het liefste weg zou werken. Dit ga ik natuurlijk niet doen, nou ja; niet iedere muur dan. Er zijn gewoon bepaalde muurtjes in huis die écht opnieuw geverfd moeten worden.
  • De baby kamer is al zo’n 2 maanden klaar, het ledikantje is opgemaakt en nu het wiegje er is, is die ook opgemaakt. Verklaar me voor gek, maar ik wil echt alles klaar hebben voor als de kleine man er straks is. Het geeft me een bepaalde soort rust om te weten dat we er echt klaar voor zijn.
  • Alles in huis moet af zijn, alle klusjes moeten gedaan zijn voordat de baby komt. Toen we dit huis kochten moest er een hele hoop aan gedaan worden. De grote delen waren al af toen we er in gingen, maar zoals dat bij veel mensen is; de kleinste klusjes bleven liggen. Plinten moeten nog geplakt worden, de trap is nog niet volledig geverfd, er moet nog 1 muurtje bij de trap behangen worden en ga zo maar door. Ook heb ik bedacht dat ik het velux raam in de babykamer toch nog even vervangen wil hebben. Klein dingetje is natuurlijk wel dat de babykamer al helemaal ingericht is (oeps).
  • Babykleertjes kopen, mijn absolute zwakte. Bijna iedere dag struin ik webshops af om te kijken of ze leuke kleding hebben. Steeds weer vraag ik me af of we wel genoeg hebben in de maten 50/56. Het is ook lastig om in te schatten hoeveel je nodig hebt, als je niet weet hoe groot je kindje is. Dus ik blijf maar bij kopen, of in ieder geval rond neuzen.
  • Ik geloof dat ieder kastje in huis al zo’n drie keer is schoongemaakt, en dit gaat ook nog minstens drie keer gebeuren. Iedere dag haal ik een stofzuiger door het hele huis en neem ik alles af. Kledingkasten zijn uitgezocht, het rommelhok is opgeruimd (stel je voor dat de baby daar komt) en ga zo maar door. Voordeel is wel dat we nu een heel opgeruimd huis hebben!

Kortom; ik heb last van nesteldrang. Ik kan er niet om heen draaien, het is echt overduidelijk. Maar ach, het hoort er bij en het houdt me lekker bezig.

Had jij ook last van nesteldrang en hoe uitte zich dit? 

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *