Bevallingsplan
Zwangerschap

Het schrijven van een bevallingsplan

Bevallingsplan

Wanneer je richting het einde van je zwangerschap gaat, is het verstandig om na te denken over je bevalling. Misschien heb je bepaalde wensen of angsten die je graag wilt vastleggen. Dit kun je doen in een bevallingsplan.

In een bevallingsplan leg je jouw wensen of zorgen vast voor jezelf, je partner, de verloskundige en eventuele artsen. Op deze manier kun je laten zien wat er voor jou belangrijk is. Zorgverleners kunnen hier tijdens de bevalling zoveel mogelijk rekening mee houden. Een bevallingsplan is vaak niet langer dan 1 of 2 A4tjes, de zorgverleners moeten het namelijk snel kunnen lezen. Zet jouw belangrijkste wensen bovenaan zodat deze gelijk duidelijk zijn bij de zorgverleners.

Wat staat er in een bevallingsplan?

Zoals ik al zei, schrijf je in een bevallingsplan jouw wensen omtrent de bevalling. Let er wel op dat je dit op een positieve manier schrijft, eisen stellen heeft geen zin.

  • Als eerste denk je na over wie je bij de bevalling wilt hebben. Ik wil zelf graag dat Michael er bij is en dat mijn moeder aanwezig is in het ziekenhuis. Zo kan ik haar hulp inroepen als ik dit nodig vind.
  • Bedenk ook waar je wilt bevallen, is dit thuis of liever in het ziekenhuis? En op welke manier; in bad, onder de douche of gewoon in bed?
  • Sommige vrouwen vinden het fijn om een bepaalde houding aan te nemen tijdens de weeën, beschrijf dit ook in je plan.
  • Hoe denk je over pijnbestrijding? Je zou dit op internet eens na kunnen lezen of kunnen bespreken met de verloskundige. Zeker wanneer je geen idee hebt welke pijnbestrijdingen er bestaan is dit een goed idee om over na te denken.
  • Ook is het belangrijk dat je nadenkt over medische handelingen die eventueel uitgevoerd kunnen worden. Denk hierbij aan hartbewaking van het kindje, inknippen en kunstverlossingen (gebruik van een tang).
  • Hoe wil je dat er met de baby wordt omgegaan vlak na de geboorte? Bijvoorbeeld het knippen van de navelstreng, gelijk lichamelijk contact. Zo wil ik graag dat het kindje zo snel mogelijk bij mij op m’n borst gelegd wordt. Ook wil ik binnen het uur borstvoeding geven en zo mogelijk zelf het kindje aanpakken tijdens de bevalling.
  • Als je religieuze overtuigingen hebt m.b.t. de bevalling, is het ook verstandig om dit in je bevallingsplan te zetten.

Bij het schrijven van een bevallingsplan is het altijd verstandig om in je achterhoofd te houden dat dit een wensenlijst is. Een bevalling kun je maar tot op zekere hoogte plannen, het is maar net of jouw kindje zin heeft om zich daaraan te houden. Zo kan het gebeuren dat je toch ineens hals overkop naar het ziekenhuis moet of dat er een keizersnede moet plaatsvinden. Het is dan ook goed om je dit van te voren te realiseren.

Bespreek je bevallingsplan altijd met je verloskundige. Het is verstandig om van te voren aan te geven dat je een bevallingsplan hebt geschreven en dat je deze wilt bespreken. Zo kan je verloskundige hier meer tijd voor inplannen.

Heb jij ook een bevallingsplan geschreven & is deze netjes opgevolgd? 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *