Zwangerschap

Voorbereiden op het ouderschap met het volgen van een cursus

parenting-2Afgelopen twee weken hebben Michael en ik ons heel bewust voorbereid op het ouderschap. We hebben een cursus gevolgd waarin we zijn voorbereid wat komen gaat en wat het met ons kan gaan doen.

Michael en ik hebben ervoor gekozen om een cursus te volgen omdat wij beide erg verschillend zijn opgevoed. Over 13 weken is het natuurlijk de bedoeling dat wij dit samen gaan doen, met allebei hetzelfde idee over de opvoeding. Ook had ik het idee dat het voor Michael, zoals voor veel mannen, allemaal nog een beetje wazig is wat er straks gaat komen. Door zowel mijn opleiding als mijn werk, heb ik een redelijk duidelijk beeld met hoe ik wil opvoeden en hoeveel tijd een baby vraagt.

Uit onderzoek is gebleken dat ongeveer 40% van de stellen binnen het eerste jaar van ouderschap uit elkaar gaan. Ze zijn vaak niet goed voorbereid op wat er komen gaat na de bevalling. Ze hebben meningsverschillen over de opvoeding en werken niet goed samen. (Gottman, 2007)

Bovenstaande cijfers vind ik zeer schrikbarend. Ik ben dan ook trots dat wij als aanstaande ouders wél verder hebben gekeken dan tot de bevalling. Wij zijn er bewust mee bezig geweest en hebben nu een duidelijker beeld van wat er gaat komen.

De cursus die wij hebben gevolgd heet ‘Sterk ouderschap’ en wordt aangeboden door het jeugd gezondheidscentrum in Huizen. Informeer eens bij het centrum bij jou in de buurt, of bij je huisarts, welke cursussen ze bij jou aanbieden. De cursus is verspreid over 2 avonden en kan zowel in een groep als individueel gedaan worden. Wij hebben er voor gekozen om dit individueel te doen omdat dit beter bij ons past.

  • Op de eerste avond hebben we voornamelijk geleerd hoe we contact kunnen maken met ons kind. We leerden kijken naar de kleine momentjes dat een baby contact maakt met ouders en hoe belangrijk deze momenten zijn. Het is wonderbaarlijk om te zien hoeveel moeite zo’n klein mensje doet om zijn ouders te leren kennen.
  • Op de tweede avond hebben we meer geleerd over ons aanstaande ouderschap. Het is ontzettend belangrijk om als ouders samen te werken en een veilige omgeving te creëren voor je kind.
    In het begin van de relatie ken je elkaar alleen als partners, na de geboorte van een kind komt daar een heel nieuw aspect bij; je wordt samen ouders. Dit betekent vaak ook dat je een hele andere kant van elkaar leert kennen. En dit kan voor onenigheid zorgen, zeker wanneer hier van te voren nooit over is nagedacht.

    Op de tweede cursusavond is aan bod gekomen hoe verschillend Michael en ik zijn opgevoed. We weten van elkaar dat we het allebei zelf heel anders willen gaan doen, dat betekent echter nog niet dat wij het zelfde over opvoeden denken. De vraag ‘hoe wil jij je kind opvoeden?’ is voor vele lastig te beantwoorden. We hebben in de cursus geleerd dat het makkelijker is om te beginnen met kleine dingen als; hoe vieren we ons kind zijn verjaardag, hoe vieren we sinterklaas enzv.
    Ook hebben we gekeken naar onze tijdsplanning en hoe erg deze gaat veranderen straks als onze kleine man er is. Daarnaast is er ons verteld dat het ontzettend belangrijk is om elke maand minstens 1 avond zonder de baby door te brengen. Veel stellen vergeten namelijk dat ze naast ouders ook nog partners zijn. Terwijl dit toch de fundatie is voor de relatie als ouders.

Het mooiste cadeau dat je een kind kan geven is een sterke en gelukkige relatie tussen de twee ouders (Gottman, 2007).

Ik wil echt iedere jonge ouders to be, aanraden om een soort gelijke cursus te volgen. Het is zo ontzettend leerzaam en het geeft meer vertrouwen in elkaar. Ik heb er nu echt vertrouwen in dat Michael en ik dit samen kunnen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *