Zwangerschapsdiabetes
Zwangerschap

De suikertest, hoe heb ik dit ervaren met 26 weken?

Zwangerschapsdiabetes

Afgelopen week moest ik voor de tweede keer een bloedtest voor zwangerschapsdiabetes afnemen. Deze keer was echter iets anders, ik moest een suikertest doen waarbij ik twee uur lang op de verloskundige praktijk moest blijven.

Donderdag was het dan zover, om 9 uur stipt stond ik bij de praktijk voor de deur. Klaar voor de test, voor zover dat kan dan natuurlijk. De avond van te voren heb ik niks meer gegeten of gedronken vanaf 22:00 en ook vanochtend heb ik niks meer gegeten. Allereerst wordt er bloed afgenomen om je suikerwaardes te bepalen wanneer je niks hebt gegeten. De assistent heeft gelijk ook bloed afgenomen om mijn ijzerwaardes te bepalen. Wel zo fijn dat ik volgende week daar niet meer voor terug hoef te komen!

Nadat er bloed is afgenomen, krijg je een groot glas met een soort glucose drankje erin. Dit moet je zo snel mogelijk opdrinken en daarna moet je 2 uur wachten. Het drankje smaakt naar suiker met water, maar dan met een zure nasmaak, niet mijn favoriet. Ik heb het drankje snel achterover geslagen en werd weer naar de wachtkamer gestuurd.

Vanaf dat moment moet je dus 2 uur wachten voordat er weer bloed wordt geprikt. Gelukkig had ik mijn laptop mee en kon ik aan een nieuwe blogpost werken. De reden dat er 2 uur wordt gewacht met de volgende bloed afname, is omdat je lichaam ongeveer 2 uur nodig heeft om het glucose drankje af te breken. Er wordt geadviseerd om in de wachtkamer te blijven omdat niet iedereen goed reageert op het drankje.

Ik heb opzich niet heel veel last gehad van het drankje, ben er niet misselijk van geworden en kon de 2 uur rustig uitzitten. Wel voelde ik me na een half uur erg sloom, mijn ogen werden zwaar. Ook kwam er geen zinnig wordt meer uit me, het typen van mijn blog duurde dan ook erg lang. Volgens de assistent komt dit omdat je lichaam zo hard aan het werken is om al die suiker af te breken. Na het verwerken van zo’n drankje heeft je lichaam het idee dat het een marathon heeft gelopen. Niet vreemd dus dat ik me sloom en moe voelde!

Na 2 uur is er opnieuw bloed afgenomen, bah wat vind ik dit toch een naar gevoel! Vanaf nu is het alleen nog afwachten op de uitslag. Dit kan ongeveer 10 dagen duren en op dit moment heb ik dus nog geen uitslag. Ik hou jullie op de hoogte!

Heb jij ook een suikertest afgenomen of heb jij zwangerschapsdiabetes? Laat het me weten in een reactie! 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *