Zwangerschap

Depressief tijdens de zwangerschap; een taboe anno 2016

Je bent zwanger en hoort, volgens alle verhalen uit je omgeving, nu heel blij en vrolijk te zijn. Je voelt je echter somber en neerslachtig en op begrip van je omgeving hoef je niet te rekenen. Depressief zijn tijdens je zwangerschap blijkt nog steeds een taboe anno 2016.

Uit onderzoek is gebleken dat 17% van de vrouwen zich wel eens neerslachtig voelt en zelfs 10 % van de vrouwen daadwerkelijk een depressie ontwikkelt tijdens of na de zwangerschap. Het taboe ontstaat voornamelijk doordat er een beeld onder vrouwen heerst dat je tijdens en na de zwangerschap vooral vrolijk en blij moet zijn; er is immers nieuw leven op komst. Dit beeld wordt vaak door de omgeving gestimuleerd en er is weinig begrip voor neerslachtigheid tijdens de zwangerschap. Daarbij komt nog dat veel vrouwen denken dat extreme somberheid bij de zwangerschap hoort. Al met al maakt dit het voor veel zwangere vrouwen moeilijk om hulp te zoeken. Toch is het als zwangere met depressie wel heel belangrijk om hulp te zoeken. Zoals velen wel zullen weten is stress, en dus ook een depressie, gevaarlijk voor het ongeboren kindje.

Symptomen

Het herkennen van depressieve klachten kan voor veel vrouwen, en soms zelfs artsen, moeilijk te herkennen zijn. Veel klachten kunnen namelijk ook toegeschreven worden aan een ‘normale’ zwangerschap. Heb je eerder een depressie gehad, of ben je er gevoelig voor, wees dan extra alert op de volgende symptomen.

  • Niet kunnen genieten van de zwangerschap
  • Je vaak erg somber voelen en geen zin meer hebben in dingen waar je voor de zwangerschap nog wel van kon genieten.
  • Geen zin meer in sociale contacten, om met vriendinnen af te spreken.
  • Erg emotioneel zijn, ook om de kleinste dingen waar je normaal geen kik om zou geven.
  • Twijfelen aan je relatie en of jullie het krijgen van een kindje wel aan kunnen.
  • Slecht kunnen slapen of juist erg veel slapen, geen energie meer hebben.
  • Vaak gedachtes hebben aan de dood, het leven niet meer zien zitten.
  • Het kind niet meer willen, vaak in combinatie met paniek voor alles wat gaat komen.
Behandeling

Wanneer je jezelf in meerdere van bovenstaande symptomen herkend, neem dan contact op met je behandelend arts. Zij zullen de verdere behandeling, wanneer dit nodig is, met je bespreken. Luister goed naar je eigen lichaam, jij weet zelf het beste wanneer deze symptomen de zwangerschap overnemen en dus neigen naar een depressie.
Er zijn diverse mogelijkheden wat betreft het behandelen van een depressie. Soms kan het delen van je verhaal met naasten of een arts al helpen om je beter te voelen. Wanneer dit echter niet voldoende is, zal een arts je hoogstwaarschijnlijk doorsturen naar een maatschappelijk werker of psycholoog die hierin gespecialiseerd is.

Over medicatie tijdens de zwangerschap is nog niet erg veel duidelijkheid. Wanneer je al medicatie gebruikte voor de zwangerschap, zal dit waarschijnlijk doorgezet worden als dit nodig blijkt te zijn. Wanneer de depressie pas start tijdens de zwangerschap, zal er anders gekeken worden naar medicatie. Er zullen waarschijnlijk eerst andere behandel methodes geprobeerd worden, voordat er gegrepen wordt naar medicatie.

Wanneer je twijfelt over je gevoelens tijdens de zwangerschap, bespreek dit dan ten alle tijden met je arts en verloskundige. Zij zijn deskundig op dit gebied en kunnen je het beste adviseren. Gebruik de informatie uit deze blog slechts als lijdraad, ik ben immers geen arts!

Geraadpleegde bronnen
Engels, Eileen: http://www.kraamtranen.nl/prenatale-depressie.html
Landelijk kenniscentrum Psychiatrie en zwangerschap: http://www.lkpz.nl/index.php

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *