Zwangerschap

Het eerste trimester, de eerste kwaaltjes.. Hoe heb ik dit ervaren?

 Het eerste trimester start vanaf het moment dat je voor het laatst ongesteld bent geworden. Vanaf dat moment tot en met week 12 zit je in het eerste trimester van je zwangerschap, en ja, dan beginnen de kwaaltjes!

Ik heb mijn zwangerschapstest 4 weken na mijn laatste ongesteldheid gedaan. Op het moment dat deze positief bleek, was ik dus precies 4 weken zwanger. De reden dat ik de test deed was in eerste instantie niet omdat mijn ongesteldheid uitbleef, maar omdat ik merkte dat er in mijn lijf wat veranderde. Ik had een tamelijk opgezette buik, iets wat langer aan bleef houden dan normaal, en ik was ontzettend moe.

Ik heb het geluk gehad om samen met een goede vriendin zwanger te zijn, ik kon haar dan ook onwijs veel vragen. Zij was net een trimester verder en had alle kwaaltjes uit het eerste trimester dus al gehad. Het eerste wat ik te horen kreeg was: ‘Prepare yourself’. En damn, daar had ze echt gelijk in. Maar, laat ik voorop stellen dat iedere zwangerschap anders is en dat ik dit alleen beschrijf vanuit mijn eigen ervaringen.

Moe, moe en nog eens moe

Mijn eerste trimester voelde ontzettend zwaar aan, maar nu ik erop terug kijk denk ik dat ik het veel slechter had kunnen treffen. Zo ben ik gewoon geen enkele dag misselijk geweest! Wel kreeg ik te maken met extreme vermoeidheid, vanaf het moment dat ik op stond tot het moment dat ik naar bed ging. Ik moet daarbij wel vertellen dat ik 5 dagen in de week werkte en dus niet de luxe had om uit te slapen en/of bij te slapen.

Tip: Aan je vermoeidheid is helaas weinig te doen, na een week of 14 moet deze vanzelf afnemen. Het kan helpen om ijzertabletten te slikken, doe dit echter alleen in overleg met de verloskundige.

In de eerste 12 weken van mijn zwangerschap gierde de hormonen door mijn lichaam. Ik maakte het de mensen in mijn omgeving hiermee niet makkelijk. Ik had een korter lontje, reageerde net even wat feller en na een uitbarsting volgde al snel een huilbui. Gelukkig kun je hier de hormonen de schuld van geven, je bent tenslotte zwanger en er verandert een hoop in je lijf!

Vreetzucht

Hoewel er op veel blogs en websites wordt gezegd: ‘Ga niet voor twee eten’, deed ik dit lekker toch. Ik had constant honger en zin in vet eten, ik bestelde dan ook gerust twee keer in de week patat en pizza. Doordat ik voor mijn werk veel in beweging was, kwam ik niet extreem veel aan (4kg in het eerste trimester). Ik raad je dan ook aan om gewoon te eten waar je zin in hebt, nogmaals: je lijf verandert en dit vraagt om wat meer energie. Dus eet gewoon die pizza of neem dat extra koekje, maar, doe het wel met mate.

Rusteloze benen

Naast de gewone kwaaltjes kreeg ik ook erg veel last van rusteloze benen. Zodra ik ’s avonds rustig op bed ging liggen kreeg ik het gevoel dat ik ze continu moest bewegen. Op aanraden van mijn verloskundige ben ik magnesium tabletten gaan slikken, dit gaf echter weinig tot geen verbetering. Tegenwoordig is er wel een spray variant op de markt, en halleluja wat heeft dat mij geholpen! Alhoewel het even kriebelt, kon ik daarna de hele nacht rustig doorslapen.

Heb je last van rusteloze benen? De magnesium spray is een absolute aanrader!

En..

Voor alle jonge moeders die net zwanger zijn: ‘Neem je rust en luister naar je eigen lijf. Het is niet erg om vroeg te gaan slapen, je partner begrijpt dit heus allemaal! Je lichaam bereidt zich voor op het maken van een piepklein wezentje, geef het dus de rust en energie die het nodig heeft’.

1e-trimester-2echo

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *