Zwangerschap

Yes ik ben zwanger, maar wat nu? Je eerste vragen beantwoord!

Sharon Senna

Nog vers in mijn geheugen, die alles veranderende zwangerschapstest. Ik was onwijs zenuwachtig, mijn vriend moest werken én de test bleek het niet te doen. Ik sprong de auto in om een nieuwe te halen en wachtte tot vriendlief thuis kwam. Na nog geen tien seconden werd het ons duidelijk, we waren zwanger! Uiteraard kwamen eerst de tranen, daarna het ongeloof en zelfs eventjes wat paniek. Want help, wat moesten we nú allemaal regelen en doen?

Allereerst genoten we samen van dit bijzondere moment, want ja, onze wens was gewoon uitgekomen! We wilde het nieuws nog even voor ons houden, maar omdat ik zo in de wolken was belde ik meteen mijn moeder op om het geweldige nieuws te vertellen. Nadat ze van de eerste schrik was bekomen, want ja, dit had ze niet helemaal zien aankomen, kon ze alleen maar heel blij voor ons zijn. Plus, ze kon meteen gaan wennen aan het idee dat ze oma werd. Vlak daarna betrok ik ook mijn vader, broertje en zusje bij deze mooie gebeurtenis.

Nadat ik was bijgekomen van alle euforie én de belangrijkste personen op de hoogte had gesteld, begon ik mij toch een beetje zorgen te maken. Want, wat nu? Nooit eerder heb ik nagedacht over wat je moet doen op het moment dat je test positief is, dus het overviel me een beetje. Moet ik zo snel mogelijk naar de dokter? Of misschien de verloskundige inschakelen? Moet ik stoppen met mijn medicijnen? En wat mag ik wel en niet eten?

Een hoop vragen die ik meteen beantwoord wilde hebben én die ik gelukkig bij een van mijn vrienden kon neerleggen. Dat zij dokter was kwam mij nu beter uit dan ooit! Nadat ik haar het goede nieuws had verteld, maar ook mijn onzekerheden, stelde ze me gerust en beantwoorde ze al mijn vragen. De volgende tips die ik van haar kreeg wil ik graag met jullie delen:

  • Nee, je hoeft niet gelijk de volgende dag je dokter in te schakelen.
  • Maar wanneer je medicijnen slikt, is het wel verstandig om dit in de eerst volgende weken te melden. De dokter adviseert je dan over het gebruik tijdens de zwangerschap. In mijn geval kon ik deze blijven gebruiken. Ik werd daarom doorverwezen naar het ziekenhuis voor de POP pol,waar ze mijn medicijngebruik en de bevalling zouden doorspreken.
  • Ook de verloskundige hoef je niet direct in te schakelen. In de eerste weken van je zwangerschap kunnen ze daar weinig voor je betekenen, je baby is dan immers niet groter dan een speldenknop.
  • Maar wanneer je niet weet hoeveel weken je zwanger bent, kun je altijd de verloskundige inschakelen. Ik adviseer je hierbij om te zoeken naar een praktijk waar je je fijn bij voelt. Ze staan je tenslotte de gehele zwangerschap bij. Zelfs tijdens de bevalling, het is dus belangrijk dat jij je op je gemak voelt bij hem of haar.
  • Tenslotte, wat mag ik wel en niet eten? Op internet zijn hier talloze lijstjes over te vinden. Op advies van mijn verloskundige, hield ik mij aan die van het Voedingscentrum. Zij hebben een duidelijke lijst waarin staat wat je beter niet kan eten.

Heb je nog een aantal vragen die er niet tussen staan? Schroom dan niet om een verloskundige praktijk of je huisarts bellen. Zij zijn er tenslotte om je vragen te beantwoorden en je gerust te stellen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *